23.7 C
Gombak
Sunday, August 1, 2021

SRC International: Najib didapati bersalah atas 7 pertuduhan

Must read

Rasanya sekarang semua orang tahu bahawa Najib didapati bersalah atas 7 tuduhan dalam kes SRC International yang mana beliau sekarang sedang memulakan pendengaran perbicaraan rayuannya.

Tetapi adakah kiita tahu apa sebenarnya pertuduhan tersebut?

– 1 tuduhan salah guna kuasa
– 3 tuduhan pecah amanah; dan
– 3 tuduhan Pengubahan Wang Haram (AMLA)

Pertuduhan penyalahgunaan kuasa adalah bahawa antara 7 Ogos 2011 dan 8 Februari, Najib telah menyalahgunakan kuasanya untuk mengambil bahagian atau terlibat dalam (mengambil bahagian atau terlibat) keputusan untuk memberikan jaminan kerajaan untuk SRC bagi tujuan peminjaman RM4 bilion dari KWAP.

Najib tidak didakwa kerana mengarahkan KWAP untuk meluluskan pinjaman RM4 bilion (itu adalah tangggungjawab lembaga pengarah di KWAP).

Najib juga tidak didakwa meluluskan jaminan tersebut. Itu disetujui secara kolektif oleh semua menteri dalam mesyuarat kabinet.

Dan beliau juga tidak dituduh mengemukakan kertas kabinet untuk menyetujui jaminan. Perkara itu dilakukan oleh menteri EPU ketika itu, Nor Mohd Yakcop.

Oleh itu, dia didakwa terlibat atau mengambil bahagian dalam kelulusan jaminan kerajaan pada tahun 2011 hingga awal 2012.

Ini adalah kesalahan predikat (atau pertuduhan utama atau pertuduhan asas) yang menjadi asas dari semua baki 6 tuduhan.

Adapun 3 pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) setelah Najib “menyalahgunakan” kuasanya ketika wang dimasukan ke akaun atas nama beliau (3 caj AMLA), masing-masing adalah:

1. Antara 24 Dis 2014 dan 29 Dis 2014, Najib melakukan pecah amanah jenayah yang melibatkan RM27 juta dari pinjaman RM4 bilion itu (dan caj 1 AMLA untuk RM27 juta memasuki akaunnya)

(Secara kebetulan, Najib sebenarnya berada di Hawaii pada hari sebelumnya untuk bermain golf dengan Obama dan kemudian terbang terus untuk melawat mangsa banjir besar di Kelantan beberapa hari kemudian)

2. Antara 24 Dis 2014 hingga 29 Dis 2014, Najib melakukan pecah amanah jenayah yang melibatkan RM5 juta dari pinjaman RM4 bilion itu (dan caj 1 AMLA untuk RM5 juta yang masuk kedalam akaunnya)

(Sekali lagi, Najib sebenarnya berada di Hawaii pada hari sebelumnya untuk bermain golf dengan Obama dan kemudian terbang terus untuk melawat banjir besar di Kelantan beberapa hari kemudian)

3. Antara 10 Februari 2015 hingga 5 Mac 2015, Najib melakukan pecah amanah jenayah yang melibatkan RM10 juta dari pinjaman RM4 bilion itu (dan caj 1 AMLA untuk RM10 juta kerana memasuki akaunnya)

Ya. Itulah 7 pertuduhan!

Ya, Najib didakwa kerana terlibat (tidak mengemukakan atau meluluskan) jaminan pinjaman pada tahun 2011 dan 2012 yang kemudiannya dia harus menunggu hampir 4 tahun kemudian pada tahun 2014 dan 2015 untuk “mencuri” 1% (RM42 juta daripada RM4b) dari jumlah jaminan (dan dibayar secara ansuran).

Yang mana Najib kemudian “menyembunyikan” wang yang dicuri itu di dalam akaun bank atas namanya sendiri di Malaysia yang mana dia meminta gabenor BNM ketika sendiri untuk memantau kegiatan yang mencurigakan dan kemudian Najib menghabiskan semuanya untuk aktiviti CSR – bukan untuk dirinya sendiri.

Inilah yang diberitahu oleh Hakim kepada Najib ketika menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap beliau:

BACA SINI:
“RM42 million not yours to give to charity, judge tells Najib”
https://www.themalaysianinsight.com/s/271561

Lebih baik menjadi keluarga Zeti yang mendapat bayaran AS $ 16 juta (RM70 juta) serta merta oleh Jho Low dalam beberapa hari dari tawaran bon 1MDB pertama yang kemudian keluarga beliau menyembunyikannya di akaun luar negara dan menghabiskan untuk kegunaan mereka sendiri.

(Rasanya tidak perlu bersusah payah menyembunyikan nombor MyKad kerana helaian penghakiman ini ada di seluruh internet termasuk di sini: https://www.burgielaw.com/2018/07/04/exclusive-actual-charge-sheet-of-pp-v-najib/ )

Related Articles

Video
YouTube