29.1 C
Gombak
Wednesday, June 23, 2021

Pasukan bola lisut Australia pertama tiba di Jepun bagi Sukan Olimpik

Must read

Images

(Gambar: AFP)

TOKYO: Pasukan bola lisut atau “softball” Australia menjadi kumpulan atlit pertama yang tiba di Jepun bagi Sukan Olimpik pada Selasa (1 Jun), dalam detik bersejarah utama bagi acara sukan itu yang sebelum ini ditunda kerana pandemik dan terus berdepan kontroversi.

Pasukan itu yang dikenali sebagai Aussie Spirit, tiba di lapangan terbang Narita di luar Tokyo bersama kakitangan sokongan dan mereka segera dibawa untuk menjalani ujian COVID-19.

Iklaan

Rombongan itu sudah divaksin namun masih perlu menjalani ujian sebelum pelepasan dan sebaik tiba di Jepun. Mereka juga perlu menjalani sekatan ketat sepanjang mereka berada di sana.

Ketibaan itu merupakan satu dorongan bagi pihak penganjur yang masih berdepan dengan bantahan orang ramai dan persoalan sama ada Sukan Olimpik boleh atau harus diteruskan.

Sebahagian besar Jepun termasuk Tokyo kini di bawah perintah darurat virus dan tinjauan rata-rata menunjukkan bahawa sebilangan besar penduduk Jepun mahu acara sukan itu ditunda lagi atau dibatalkan sama sekali.

Namun, pihak penganjur berkata peraturan bagi langkah-langkah membendung penularan virus yang terperinci akan memastikan keselamatan para peserta dan orang awam dan sekitar 80 peratus daripada mereka yang berada di Kampung Olimpik sudah pun divaksin.

– AFP/HA/ha

Iklaan

Related Articles

Video
YouTube