29.1 C
Gombak
Wednesday, June 23, 2021

Orang tertua dunia tarik diri daripada Larian Obor Olimpik Tokyo

Must read

Images

  • OLD

    Cik Kane Tanaka. (Gambar: AFP)


5/5/2021 12:34Update: 5/5/2021 13:13

Sukan

TOKYO: Orang tertua di dunia, iaitu seorang wanita Jepun yang berusia 118 tahun, memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam acara Larian Obor Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Keputusan itu dibuat kerana bimbang terhadap pandemik COVID-19, menurut seorang pegawai di rumah jagaan warga tua di mana wanita itu menginap.

Iklaan

Kane Tanaka, yang dianugerahi Rekod Dunia Guinness, sepatutnya menjadi salah seorang peserta yang membawa obor di Fukuoka, di selatan Jepun, yang dijadual berlangsung pada 11 Mei ini, menurut pegawai berkenaan.

“Kami menerima kiriman emel daripada keluarganya yang menyatakan beliau mahu menarik diri daripada acara itu kerana beliau dan keluarganya bimbang akan menularkan virus itu di rumah jagaan tersebut,” menurut pegawai tersebut.

Acara larian obor itu, yang bermula pada Mac terjejas dek penularan COVID-19.

Enam orang yang membantu acara itu sudah didiagnosis dijangkiti COVID-19, menurut penganjur Sukan Olimpik Tokyo 2020 pada Ahad (2 Mei). Ini bermakna jumlah keseluruhan kes yang terlibat dalam acara itu adalah lapan.

Beberapa selebriti yang sepatutnya terlibat sama juga sudah menarik diri atas sebab-sebab keselamatan di tengah-tengah pandemik.

Bulan lalu, Jepun mengisytiharkan keadaan darurat bagi bandar-bandar besar termasuk Tokyo dan Osaka untuk membendung penularan lanjut.

Hari ini (5 Mei), akhbar Yomiuri melaporkan bahawa pemerintah negara itu akan berbincang untuk menimbangkan sama ada keadaan darurat itu perlu dilanjutkan ataupun tidak.

– Reuters/NK/nk

Iklaan

Related Articles

Video
YouTube