26.4 C
Gombak
Friday, July 30, 2021

Hutang RM14.66 bilion era Najib bebankan kerajaan

Must read

Putrajaya kini masih dibebani hutang berjumlah RM14.6 bilion yang diwarisi daripada era pentadbiran Najib Razak, ketika bekas perdana menteri itu dilihat berganding bahu dengan ahli Parlimen pembangkang mengkritik Belanjawan 2021 yang dikatakan tidak cukup untuk membantu rakyat terkesan akibat pandemik Covid-19.

Hutang itu termasuk projek bernilai RM1.5 bilion melibatkan SRC International Sdn Bhd, sebuah syarikat subsidiari yang dikaitkan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan juga faedah pinjaman sebanyak RM1.7 bilion, menurut penelitian rekod kewangan oleh MalaysiaNow.

Pada Julai lalu, Najib didapati bersalah atas tujuh tuduhan pecah amanah (CBT), pengubahan wang haram dan penyalahgunaan kedudukan yang membabitkan RM42 juta dana SRC.

Dana itu merupakan sebahagian daripada dua pinjaman SRC daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) yang bernilai RM4 bilion.

Hutang lain yang turut warisi termasuk pinjaman untuk projek Transit Aliran Massa (MRT) dan Pan Borneo berjumlah RM 3.7 bilion, dan bayaran faedah pinjaman projek Transit Aliran Ringan (LRT) berjumlah RM1.5 bilion.

Malah, kerajaan turut dibebani hutang pembiayaan semula syarikat tujuan khas (SPV) Pembinaan PFI Sdn Bhd berjumlah sehingga RM2.66 billion.

Urusan pembelian saham Felda dalam syarikat gergasi peladangan di Indonesia, Eagle High Plantations turut meninggalkan hutang berjumlah RM1.7 bilion kepada kerajaan.

Semalam, Najib dalam ucapan perbahasan Belanjawan 2021 senada dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim menuntut sekurang-kurangnya dua pindaan dalam belanjawan.

Tuntutan itu termasuk membenarkan pengeluaran sekali beri atau “one off” berjumlah RM10,000 daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) serta melanjutkan tempoh moratorium selama enam bulan.

Jawapan Najib Razak

Nampaknya portal MalaysiaNow milik adik Latheefa Koya semakin terdesak dalam usahanya untuk memburukkan saya.

(editor…

Posted by Najib Razak on Tuesday, 10 November 2020

Related Articles

Video
YouTube